TÉMÁK, Kategóriák

Javaslatok görcsoldáshoz

618
HOZZÁSZÓLÁS:

A görcsök esetén az egyes izmok, izomcsoportok összehúzódása éles fájdalmakat okoz.haspuffadas-gorcsok-gyomor-fajdalom-belek-2

Görcsoldás

A mesterséges görcsoldó szereket, leginkább epilepsziás rohamok megelőzésére adják, de rengeteg más görcsoldó is forgalomban van. A görcsoldók legelterjedtebb összetétele, a fenitoin, mely 10-ből 8 embernél csökkenti a szervezetben a folsav-, illetve a D- és K-vitaminok szintjét, továbbá a fenobarbitál, amely a szervezet D-vitamin-felhasználó képességére van hatással.

A primidon ugyancsak részese a görcsoldóknak, mely a folsav felszívódását gátolja.

A mesterséges görcsoldó szerek szedése esetén, fontos a vitaminhiány megelőzése, akár természetes összetételű készítmények, akár olyan élelmiszerek révén, melyek bőségesen tartalmazzák ezeket a tápanyagokat, így a tengeri halak, a tejtermékek, a tojás és a levélzöldségek a legjobbak.

A természetes anyagokból, gyógynövénykivonatokból összeállított biogörcsoldók esetén, legtöbbször kellemetlen mellékhatásoktól, illetve belső élettani károsodásoktól mentesen, szállhatunk szembe a testet érő görcsös, feszült támadásokkal.

Az izomgörcsök leggyakoribb oka

Az izomgörcsöket sokféle tényező okozhatja, de legtöbb alkalommal testmozgás közben jelentkeznek, mely az izommunkához szükséges kémiai anyagok hiányához vezet. Sejtjeink gyorsabban égetik el a vércukrot, ha az izom dolgozik. A vérből eredő oxigénnel, a cukor elvegyül, majd az izomsejtekben történő komplex kémiai folyamatok következtében felszabaduló energia, az izom-összehúzódáskor használódik el.

A testmozgás minél inkább intenzív, illetve minél hosszabb, annál gyorsabb kell legyen a folyamat, hogy biztosítani tudja az izmok nagyobb energiafelvételét. Ha az anyagcsere nem elég gyors, akkor az izomszövetekben tejsav szabadul fel.

A tejsav is képes az energia termelésre, de nem tud elegendő mennyiséget biztosítani. Amennyiben a testmozgás tovább folytatódik, még több sav keletkezik, mint amennyi letudna bomlani, így a felesleg egybesűrűsödik. A folyamat következtében, a normális izom összehúzódás megszűnik, így maró, égető, görcsös fájdalom jelentkezik az adott testrészen.

A görcsös, feszes izmok vérellátása rossz, ezzel a tejsav felhalmozódás tovább folytatódik.
Vírusos betegsége következtében jelentkező magas láz, erős izzadást illetve sokáig tartó testmozgás miatt bekövetkező folyadék és só vesztést okoz, mely ugyancsak görcsöt okoz, melytől az izomműködést előidéző elektromos egyensúly, megváltozik.

Amennyiben izomgörcs alakul ki, a testmozgást azonnal hagyjuk abba, és az adott izmot, próbáljuk meg finoman megnyújtani. Ettől először a görcs felerősödik, de utána fokozatosan enyhülni fog. Az adott terület vérellátása érdekében, az érintett terület masszírozzuk át, egy meleg fürdő vagy borogatás is sokat segítheti.

Hosszabb ideig tartó izzadó testmozgás esetén, a folyadék pótlása mellett, a só pótlásáról is gondoskodni kell. Izmaink megfelelő tápanyagellátásával, a görcsök kialakulását megelőzhetjük. Minél edzettebb az ember, izmainak oxigénellátása annál jobb lesz, így az izomgörcsök kockázata csökken.

Csombormenta

A csombormenta vagy mocsári menta, mocsaras helyeken, árokpartokon, árterületeken, lápos területeken, nyirkos réteken, vadon termő növény, melynek teája görcsoldó, szélhajtó, bélféregűző, epekiválasztást serkentő. Sárgaság illetve asztma gyógyítására is hatásosan használhatjuk.

Szélhajtóul a megszárított virágos-leveles szárát használjuk fel. 4-5 csipetnyit főzzünk fel 1 liter vízben, majd alkalmanként 2 dl-t igyunk belőle egy teásbögrényivel. A csombormentával csínnyán bánjunk, mert erős drogokat tartalmaz. A csombormenta hatóanyagai: illóolaj, keserűanyag, flavonglikozid, gyanta, heszperidin, diozmin és cseranyag.

Érdes hagyma, csúszóhagyma oldat

Ligetes erdőkben, folyó parton, cserjésekben, főleg akácosokban élő gyógynövény. Felaprózzuk vagy lereszelünk 2 fej hagymát, majd 2 napig áztatunk 1 dl fehér pálinkában. Epegörcsök esetén félóránként iszogatunk belőle két – két kortyot.

Bojtorján,

Falvak szélén, tisztásokon, kertek alján, fasorok mentén, folyók árterületén, bokros helyeken él a bojtorján. A bojtorjánnak minden része gyógyító epe és vesebetegségekre, különböző görcsök gyógyítására használható. Különösen a gyökere, amely epe és vesekőoldó illetve epehajtó hatású. A megszárított, felaprózott gyökerekből 1 liter vízben, 5-6 csipetnyit 2-3 percig főzzük fel. Epés vesekő okozta görcsökre naponta 3-4 alkalommal igyunk a főzetből egy teásbögrényit.

A bojtorján fenti hatásán kívül izzasztó, vértisztító és vizelethajtó. A bojtorján hatóanyagai: kevés illóolaj, gyanta, cseranyag, szterinek, zsír, cukor, inulin, nyálka, szerves savak és keserűanyag.

Sárgarépa

Epegörcsre 4-5 sárgarépát reszeljünk le, hagyjuk állni, majd sajtoljuk ki a levét. Naponta 2-3 alkalommal egy-egy evőkanálnyit fogyasszunk belőle.

Bókoló bogáncs, útszéli bogáncs, szamárkóró

A növénynek több fajtája is van, mind hatásos a görcsök gyógyításában. Epegörcsre a bogáncsok magvát is megfőzték régen. A magvas bunkókból hármat-négyet forraltak fel 1 liter vízben, 3-4 percig és görcsök esetén 2-3 dl-t fogyasztottak belőle félóránként. A bókoló bogáncs hatóanyagai: knicin glikozidikus, cseranyag, keserűanyag, sok nyálka, illóolaj, nikotinsav.

Ezerjófű

Tölgyesekben, tisztásokon, szántásokon, legelőkön, cserjésbokros helyeken, folyók töltésein és árkok mentén nő. A növény virágos-leveles részéből, 5-6 csipetnyit főzzünk fel 1 liter vízben epefájásokra. Félóránként 1-2 dl-t igyunk a főzetből. Mivel a főzet íze nagyon keserű, mézzel ízesíthető. Az ezerjófű gyógyítja a májbetegségeket és vértisztító hatása is elismert. A kisezerjófű hatóanyagai: Eritaurin keserű glikozid, viasz, gyanta, illóolaj, nikotinsav, oleanolsav.

Görcsoldók használata esetén tilos a dohányzás, és koffein fogyasztása!

618
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]