TÉMÁK, Kategóriák

Ismert baktériumfajták és legfőbb jellemzőik

602
HOZZÁSZÓLÁS:

BACILLUS CEREUS

Langyosan tartott vagy szakszerűtlenül fölmelegített rizsben található: A főtt rizst forrón kell tárolni, vagy gyorsan lehűteni és a hűtőszekrényben tárolni. A rizs fogyasztása utáni órában heves hányás, később hasmenés. Gyors gyógyulás

CAMPYLOBACTER JEJUNI

Általában közvetve szennyezi az ételt, például ha nyers szárnyas vére valamely más élelmiszerre cseppen Lázat, alhasi fájdalmat, hányingert, majd véres hasmenést okoz: a lappangás! Idő 2-6 nap, a betegség Időtartama 1 -10 nap

CLOSTRIDIUM BOTULINUM (BOTULIZMUS)

Igen ritka, de halálos kórokozó, mely a nem megfelelően csirátlanított tartósított főzelék-, hús- és halfélékben fordul elő. Méreganyagai 18-36 órán belül működésbe lépnek, hangképzési és nyelési zavart, homályos látást, bénulást, légzési nehézséget okoznak

CLOSTRIDIUM PERFRINGENS

Táptalaja a melegen tárolt hús, mártás, töltelék, különösen a tűzálló tálban vagy serpenyőben, kis lángon melegített vagy szobahőmérsékleten (18-22 °C) tartott vagdalt hús. Alhasi görcsök, hasmenés, fejfájás, esetenként hányás és láz kíséri. A lappangás! idő 6-12 óra, teljes gyógyulás 24 óra elteltével remélhető

ESCHERICHIA COLI (E.coli)

Súlyos ételfertőzést okoz: A nem eléggé átsütött marhahúsban és vagdalt húsokban fordul elő, főleg az előírásoknak nem megfelelő konyhai körülmények között. Hányással és súlyos hasmenéssel, gyakran véres széklettel jár a fertőzés. A lappangási Idő 12-72 óra, a tünetek akár 10 napig Is eltarthatnak: a beteg gyakran kórházi ápolásra szorul

LISTERIA MONOCYTOGENES

Az ember és az állatok bélrendszerében él, általában észrevétlenül. Főleg a lágy sajtokban fordul elő, de a hűtőszekrény hőmérsékletén (0-5 °C) is szaporodni képes  Hirtelen influenzaszerű tüneteket eredményezhet, melyek lappangási ideje 4 órától néhány napig tart. Különösen a magzatra, de kisgyermekekre, idősekre és betegekre is igen veszedelmes

SALMONELLA FAJOK

Leggyakoribb forrása a nyers vagy félig főtt tojás, a nem eléggé átsütött szárnyas, de azok a kellően megfőzött ételek is, amelyeket több órán át hűtés nélkül tárolnak. 8-36 órán belül hányinger, alhasi fájdalom, láz, hányás, hasmenés a jellemző.

Az ételfertőzések egyik leggyakoribb kiváltó oka. A nagyobb járványok több ezer embert érinthetnek!

STAPHYLOCOCCUS AUREUS

Sok ember hordoz Stophylococcus baktériumokat, melyek átterjedhetnek élelmiszerekre is: Főleg sonkára, szárnyasra, tejalapú krémmel töltött süteményekre stb. Tünetei: alhasi fájdalom, hányinger, hányás és hasmenés, olykor hidegrázás, gyengeség, szédülés. A lappangási idő néhány perc vagy néhány óra

TUDTA-E? — A tenger gyümölcsei (pl. kagyló, osztriga, rák) különösen heves étel-mérgezési tüneteket válthatnak ki, mert ezek az állatok gyakran szennyvízzel fertőzött tengettészeken táplálkoznak. A tengeti halak, így a makréla, hering, tonhal (különösen ha nyersen tálaljuk, mint a japán szusinál) makrélamérgezést okozhatnak. Ennek tünetei: égő érzés a szájban, hasmenés, hányás, hőhullám, fejfájás, vöröses színű bőrkiütések.

602
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]